Kvasinky Candida

24.11.2018 18:52

Kandidóza

Obsah:

1. Čo je kandida?

2. Čo je kandidóza?

- ako dochádza k premnoženiu kandidy v organizme

- ako zistiť, či máte premnoženú kandidu v organizme

- aký je dopad na organizmus

3. Ako sa liečiť?


 

Čo je kandida?

Candida albicans sú kvasinkové organizmy, ktoré patria k užitočným a zdraviu prospešným baktériám v ľudskom organizme. V najväčšom počte sa nachádzajú v črevnej flóre a majú významnú úlohu pri podpore trávenia. Za normálnych okolností 80 %-ám populácie nespôsobujú problémy. Až premnoženie týchto organizmov spôsobuje vážne zdravotné problémy: s ochoreniami spôsobenými kandidou zápasí mnoho ľudí. Táto mykóza je práve častou príčinou nemocí a úmrtí u osôb so zníženou imunitou.

Čo je kandidóza?

O kandidóze hovoríme vtedy, keď v dôsledku rôznych faktorov dochádza k premnoženiu týchto kvasinkových organizmov v našom vnútornom prostredí.

Kandidóza je často diagnostikovaná u osôb so zníženou imunitou. Vtedy telo nezvláda bojovať s obrovským množstvom mikroorganizmov a začínajú sa objavovať problémy.

Ako dochádza k premnoženiu kandidy v organizme?

Každý živý organizmus sa množí v takom prostredí, kde má dostatok potravy, má priaznivé okolnosti k životu a nemá nepriateľov. Aj kandida je živý organizmus a jej správanie sa je dané presne týmito tromi podmienkami.


 

Čím sa kandida živí?

Táto huba miluje presne to, čo my: cukry, bielu múku (čiže škroby) a všetko kvasené. Naše súčasné stravovacie návyky jej nesmierne vyhovujú. Konzumujeme kvantá cukru – v jedle, v nápojoch, v sladkostiach …. Ťažko nájdeme jedlá, ktoré neobsahujú aspoň pár gramov cukru.

Múčne výrobky tvoria základ našej stravy. Okrem nevyhnutného chleba si dávame počas dňa hamburgery, bagety, koláčiky - sladké, slané, omáčky zahustené múkou, buchty, knedle – ten výpočet nemá koniec. A kandida sa množí a množí.

Táto miniatúrna huba miluje - tak isto ako my – alkohol, ale nepohŕdne ani octom či iným kvasným produktom.

Životné prostredie kandidy

Ako už bolo povedané, kandida žije v nás – žiaľ. Ale jej množenie drží na uzde zdravá mikroflóra nášho tráviaceho traktu a za zdravých podmienok by nemalo dôjsť k jej premnoženiu. Avšak realita je iná. Čo umožňuje tejto plesni množiť sa na úkor nášho zdravia?

- narušenie zdravej črevnej mikroflóry - deje sa tak hlavne pod vplyvom nadmerného užívania antibiotík. Ak v dôsledku širokospektrálnych antibiotík dôjde k narušeniu prirodzenej črevnej mikroflóry, zmení sa táto tichá forma huby na parazitickú,

- umelé potravinové zložky (konzervačné látky, farbivá, rôzne iné aditíva) ničia prirodzené prostredie čriev a otvárajú priestor pre parazitické formy,

- zlá životospráva, ktorej následkom je stres a vyčerpanie organizmu, ktorý potom stráca svoju prirodzenú schopnosť brániť sa pred nežiadúcimi mikroorganizmami.

Oslabená imunita

Ak je náš imunitný systém v poriadku, je schopný držať aj kandidózu na uzde. Ale vo väčšine prípadov je smutnou skutočnosťou práve to, že oslabený či rovno odpísaný imunitný systém umožní kvasinkám rast a víťazný postup. Prevládajúci životný štýl v našej civilizácii je zameraný proti životu:

  • nemáme radi pohyb (ak by sme mali latríny za domom, chodili by sme na ne autom)

  • milujeme sladkosti

  • milujeme sa najesť do prasknutia

  • milujeme alkohol

  • konzumujeme sladené nápoje

  • naháňame sa za peniazmi, kariérou

  • vzťahy odsúvame na posledné miesto …..

Celý tento životný štýl so sebou prináša fyzické aj psychické oslabenie celého človeka a imunitný systém kolabuje. Na miesto neschopnej životnej formy – nás – sa iniciatívy ujíma iná životná forma – pleseň. A víťazí.

Ako zistiť, či máte premnoženú kandidu v organizme

Kandidóza je nenápadná. Nie je to chrípka, o ktorej viete na sto percent, že ju máte. Kandidózou je vo väčšej alebo menšej miere postihnutá celá populácia, ale napriek tomu o nej po celý život nemusíte vedieť. Iba vám pribúdajú zdravotné problémy: bolia kĺby, máte tráviace ťažkosti, objavia sa problémy s vnútornými orgánmi, srdcovocievne problémy … a vy začnete užívať lieky na trávenie, na kosti, na srdce, na tlak atď a kandida si mädlí ruky; darí sa jej čím ďalej, tým viac.

Ako zistiť, či je vaše telo prerastené plesňou? Existujú určité náznaky, ktoré vám prezradia, že kandida ničí vaše telo:

1. Vyčerpanie a únava
Jedným z najbežnejších príznakov nerovnováhy kandidy je veľmi častý pocit únavy a vyčerpania. Ak sa cítite stále unavení, bez ohľadu na to, koľko hodín spánku máte za sebou, je vpravdepodobné, že trpíte následkami kandidózy.

2. Problémy s trávením
Trvalé gastrointestinálne problémy ako je nadúvanie, plyn, zápcha, žalúdočné kŕče alebo hnačka sú jasné známky toho, že sa niečo deje v tráviacom trakte. Jedným z dôvodov môže byť nedostatočná úroveň prospešných baktérií, ktoré môžu byť výsledkom kandida kolónií. Akonáhle sa odstráni kandidová infekcia, pacienti pociťujú značnú úľavu a úľavu od chronických črevných problémov.

3. Výkyvy nálad, podráždenosť a iné poruchy nálady
Náhle zmeny nálady, podráždenosť, depresia, ADHD, úzkosť a záchvaty paniky – môžu byť tiež príznaky, že vaše telo trápi táto infekcia. Kandidóza môže mať vplyv na nervovú sústavu. Dôvodom je, že významná časť produkcie hormónov v tele prebieha priamo v tráviacom trakte. V skutočnosti asi 90 až 95 % serotonínu (hormónu šťastia) je vyrobených práve tu. Keď sa hladina kandida baktérií zvýši, dôjde k potlačeniu produkcie významných neurotransmiterov ako serotonínu – a bez dostatočného množstva serotonínu vznikajú pocity úzkosti, depresie a ďalšie psychické poruchy. Tento jav vplýva aj na neurotransmitery dopamínu, čo môže viesť k pocitom straty, neschopnosti sústrediť sa a tiež aj k depresiám a úzkosti.

4. Opakované infekcie močových ciest
Mávate opakujúce sa infekcie močových ciest alebo vaginálnej kandidózy? Aj toto môže byť prejavom nerovnováhy v črevách. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že sa Candida môže prenášať aj pohlavným stykom. Bežné vaginálne infekcie, infekcie močových ciest, vaginálne alebo rektálne svrbenie môže znamenať kandidózu. U žien sa príznaky vaginálnej kvasinkovej infekcie prejavujú hustým bielym výtokom a svrbením alebo iným podráždením vagíny. Pozor tiež na pálenie pri močení alebo na bolesť pri pohlavnom styku.

5. Zápal prínosových dutín
Zápaly vedľajších nosových dutín sú časté a môžu byť spôsobené mnohými rôznymi príčinami. Dokonca aj kandidózou. Nedávna štúdia vykonaná na skupine 210 pacientov s chronickým zápalom vedľajších nosových dutín urobila analýzu hlienu z nosnej dutiny každého účastníka a každá vzorka bola testovaná na baktérie i huby.

Výskumníci zistili, že až 96% respondentov malo huby vo svojich hlienoch. Kandida ovplyvňuje dutiny mnohými spôsobmi. Môže ísť o zvýšené prekrvenie nosovej sliznice, sezónnu alergiu, nádchu a aj symptómy podobné chrípke. Výskum došiel k záveru, že všetky tieto príznaky sú spôsobené odpoveďou organizmu na zvýšený výskyt patogénnych húb. Je to reakcia nášho imunitného systému, ktorá vedie k zápalu prínosových dutín a k podráždeniu.

6. Hormonálna nerovnováha
Kandida má na svedomí aj hormonálnu nerovnováhu. Jej premnoženie spôsobuje totiž šírenie kvasiniek mimo gastrointestinálny trakt. Táto huba dokáže napodobniť estrogén, čo spôsobí spomínané hormonálne kolísanie. Infekcia môže dokonca vyvolať predčasnú menopauzu, predmenštruačný syndróm, endometriózu (ochorenie žien, pri ktorej sa častice sliznice maternice nachádzajú mimo nej) a bráni aj v chudnutí.

Medzi symptómy môžeme ešte zaradiť aj neodolateľnú chuť na sladké jedlo ale aj na chlieb, biely ťažko odstrániteľný povlak na jazyku, zápach z úst, alergie, ekzémy, ochorenia nechtov a kože, páliace a svrbiace šupinovité fľaky na koži, vyrážky pri konečníku až svrbenie celého tela, vypadávanie vlasov, svrbenie pokožky hlavy, opakované zápaly pohlavných orgánov, časté zápaly močových ciest, zväčšené uzliny, svrbenie a pálenie očí, bolesti kĺbov, poruchy pozornosti, závraty, bolesti hlavy a depresie.

Ak ste sa stretli s niektorým z týchto príznakov, je pravdepodobné, že kvasinka je príčinou vašich zdravotných problémov.

Ako sa dá kandidóza liečiť?

Aby sme „odplesnili“ svoje telo, v prvom rade si musíme uvedomiť, že máme čo do činenia so živým organizmom. Neexistuje zázračná tabletka, ktorú by sme prehltli a máme po probléme.

Ako zanikajú živočíšne druhy na našej planéte?

  1. nemajú dostatok jedla

  2. zničí sa im ich ekosystém

  3. vyhubíme ich násilím

Toto treba urobiť s kandidou!

Ak sa naozaj chceme zbaviť tohto vážneho problému (a to si každý musí sám pre seba ujasniť!), musíme zaviesť do jedálnička zmeny. Kandidu treba vyhladovať a to pre nás znamená vylúčiť – dočasne – z jedál:

- cukor ale aj med – všetko sladené a všetko, čo v sebe cukor obsahuje: keksíky, koláče, palacinky, sladené čaje, sladená káva, kečup a všetky ďalšie potraviny, ktoré obsahujú cukor alebo med. Môžete dočasne používať umelé sladidlá a stéviu. V priebehu diéty je zakázané jesť aj ovocie (citróny môžete), sladené nápoje a sirupom sa treba vyhýbať aj neskôr.

- potraviny, ktoré obsahujú škrob, ako napr. biely chlieb, biela ryža, výrobky z múky ako sú cestoviny, pečivá, zákusky .... Treba vylúčiť všetky druhy jedál, ktoré obsahujú kvasnice, alebo sa vyrábajú kvasením (pekárenské výrobky, alkoholické nápoje, ocot). Plesne obsahujú tiež huby, preto musíme dbať aj na to, aby sme nekonzumovali potraviny obsahujúce pleseň (syry, salámy).

Môžete jesť do sýtosti mäso, mäsové výrobky, slaninu, zemiaky, nelúpanú ryžu, zeleninu v akejkoľvek forme (surové, dusené, polievky, prílohy, šaláty), ryžové cestoviny, vajíčka.

V počiatočnom období liečby kandidózy je nutné dodržiavať prísnu diétu, neskôr sa môže trochu zmierniť, ale existujú niektoré pravidlá, ktoré, ak nechceme znova ochorieť na kandidu, je nutné dlhodobo dodržiavať.

Aby sme dosiahli to, že naše telo bude mať dostatok síl bojovať s infekciou, musíme ho posilniť. Je dobré zaviesť do života

  • pohybové aktivity – beh, chôdza, telocvik, joga, tanec, bicyklovanie … - čokoľvek, čo prekrví a okysličí bunky;

  • nabehnúť na pitný režim: aspoň dva litre čistej vody alebo nesladeného bylinkového čaju denne;

  • dbať o dostatok spánku;

  • zaradiť do jedálneho lístka veľa surovej zeleniny; môže to byť vo forme prílohy, alebo ako smoothies, prípadne odšťaviť.

A zostáva ešte jeden krok:

- zbaviť sa toho, čo v nás už je – kandidy aj jej splodín.

Na detoxikáciu môžeme využiť to, čo nám príroda ponúka: silné protiplesňové účinky majú napr. rozmarín, šafran, kurkuma, koriander, rímsky kmín. Proti hubám kandidy sú veľmi účinné tiež pomletý klinček, výťažok z jadierok grapefruitu, ako aj pomletá kôra zo žltodrevca amerického, extrakt z olivového lístia, oreganový olej, cesnak - ten je dobre známy pre silný antibakteriálny účinok a takisto ho neznáša aj kandida. Pridávajte ho do bežných jedál aspoň raz alebo dvakrát za deň.

Nezabudnite na očistu pečene. Na podporu funkcie pečene vezmite pestrec mariánsky. Ak máte kandidózu, je potrebné zabezpečiť, aby vaša pečeň fungovala správne. Tento orgán plní totiž úlohu filtra v organizme a zbavuje telo prebytočných kvasiniek. Kandida môže pečeň dokonca poškodiť, preto je veľmi dôležité poskytnúť mu podporu.