Od nuly

27.01.2019 15:13

V slovníku cudzích slov slovo „reštart“ znamená: opakovaný štart. Tento jazykový výraz najlepšie vystihuje náš momentálny život. Prišli sme o svoj domov ale vďaka finančnej a vecnej pomoci mnohých ľudí môžeme začať s plánovaním nového domu, ktorý sa má stať naším domovom.

Tá desivá noc z 3. na 4. januára 2019 nám veľmi zasiahla do života, do našej psychiky a zmenila vo veľkej miere naše postoje k mnohým oblastiam života.

Bolo nesmierne ťažké a bolestivé sledovať, ako nám pred očami obrovské plamene požierajú všetko, čo sme s takou láskou roky vytvárali. Ako nenásytná obluda oheň stravoval priestory, v ktorých sme ešte pred chvíľou sedeli a tešili sa z pekného večera. Pred Vianocami sme byt vynovili krásnymi kobercami, prečalúnila som našu sedačku a naplánovala som na 6. januára zvesiť vianočné ozdoby zo stromčeka, upratať po sviatkoch a začať si pomaly plánovať práce vonku – až zmizne sneh a ľad. Jedna krátka chvíľa a všetko sa zmenilo. Prestretý stôl – manžel mal v ten deň narodeniny – sme v okamihu museli vymeniť za mrazivý chlad noci a namiesto sledovania televízneho programu sme sledovali s panikou a hrôzou v duši, ako nám plamene preskakujú z jednej miestnosti do druhej a postupne menia na popol oblečenie, nábytok, knihy, dekorácie ….

Nedalo sa to zastaviť. Len čakať, kým bude po všetkom.

Keď vychádzalo slnko, na mieste nášho domu boli len ruiny. Nevedeli sme, čo ďalej. Myseľ odmietala prijať to, čo sa stalo. Ako sa v priebehu niekoľkých hodín môže zmeniť celý život?

Od tej osudnej noci prešli už tri týždne. Za tieto tri týždne sme zistili, že zhorel nielen náš dom, ale niečo aj v nás samotných. Plamene nás naučili, že život a vzťahy sú viac, ako veci. Keď teraz ideme popri obchodíkoch v meste, neťahá nás to dovnútra. Zmizla túžba nakupovať, vláčiť si domov nové zbytočnosti.

Aby sme sa vyhli sebatrýzneniu, plánujeme. Predstavujeme si, ako bude vyzerať náš nový dom, ako prerobíme areál pre hostí, plánujeme chov nových zvierat...... Len noci sú niekedy ťažké. Zatvorím oči a vidím plamene. Myslím, že v našom novom dome nebude krb.

Január pomaly končí a snáď už príde oteplenie, aby sme mohli začať s odpratávaním sutín. Keď bude pozemok vyčistený, azda odíde aj bolesť za domovom.