Polievka 100 krát silnejšia ako antibiotiká

10.04.2015 14:30

Ingrediencie:

  • ·        250 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru (ako základ)
  • ·        1 polievková lyžica čerstvého nakrájaného tymianu
  • ·        2 polievkové lyžice olivového oleja
  • ·        50 olúpaných a očistených strúčikov cesnaku (približne 5 hlávok)
  • ·        1 pohár (2 dcl) plnotučnej kyslej smotany
  • ·        za hrsť sušených byliniek, napríklad petržlenu
  • ·        2 polievkové lyžice masla
  • ·        2 veľké pokrájané biele cibule
  • ·        3 poháre kociek zo suchého chleba

Príprava:

Zohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Prekrojte strúčiky cesnaku na polovice, pridajte trocha olivového oleja a zabaľte do tenkej fólie.

Ak by bolo pre vás príliš náročné čistiť také veľké množstvo cesnaku, môžete to urobiť trocha inak.

Umyte celé cesnakové hlávky a odkrojte z nich vrch tak, ako je to zobrazené na obrázku vľavo.

Nechajte cesnak v rúre piecť 60 minút, potom ho na niekoľko minút nechajte vychladnúť.

Za tú dobu zohrejte olivový olej spolu s maslom na panvici za mierneho ohňa. Pridajte do nej cibuľu, ktorú povarte asi 10 minút.

Z upečeného cesnaku urobte kašu (podobne ako zemiakovú kašu) a pridajte ho do panvice s cibuľou, olejom a maslom.

Dobre premiešajte a následne pridajte nakrájaný tymian, kurací (zeleninový) vývar a čerstvé bylinky ako petržlen.

Stíšte oheň na minimum, nasypte do panvice aj suchý chlieb a varte ďalších 5 minút, respektíve dovtedy, kým chlieb nezmäkne.

Po dovarení vyberte polievku z panvice a dobre premiešajte, aby ste získali peknú krémovú textúru. Môžete na to použiť aj mixér.

Po rozmixovaní ju vráťte späť do panvice a pridajte kyslú smotanu. Nakoniec pre chuť pridajte do polievky štipku soli a korenia.