Banánový jedálníček
Banány ako ovocie spolu s jabĺčkami sú najpopulárnejšie a najviac konzumovaným ovocím. Hlavným dôvodom je, že sa dajú konzumovať kdekoľvek a kedykoľvek. Veľmi dobre chutia deťom i dospelým, sú v originálnom obale, preto nie je problém mať banán alebo jabĺčko so sebou.
Obsahujú:
- značné množstvo vitamínu B, C, B1, B2, E, K
- fosfáty
- minerály draslík, horčík, železo
- ovocné kyseliny
- obidva druhy vlákniny – rozpustnú i nerozpustnú
- serotonín – hormón šťastia
- 1% proteínov
- menej ako 0,5% tukov
Účinky banánu:
- Podporuje imunitný systém, takže počas zimných, sychravých a chrípkových období sa odporúča. Lepšie jeden banán denne, ako byť potom týždeň chorý.
- Má vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov, ale tieto sacharidy sa uvoľňujú do krvi postupne, takže sa vyhneme rýchlemu kolísaniu glykemického indexu takže chute na sladké sa neobjavia
- Vďaka obsahu železa sú vhodné pri anémií a tiež počas menštruácie, podporuje krvotvorbu a uvoľňuje kŕče
- Ľuďom trpiacim bolesťami brucha, zlým vyprázdňovaním je tiež nápomocný pre obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnú stolicu
- Ďalšie výhody banánov sú, že zvyšujú koncentráciu, preto počas práce, školy či učenia určite zjedzte aspoň jeden banán
- Vitamín B a tryptofán uvoľňujú v tele serotonín a znižujú nervozitu. Serotonín zabezpečuje našu dobrú náladu – pôsobí antidepresívne
A tu je zopár receptov na banánové pochúťky:
Banánový chlieb
Na výrobu banánového chleba budete potrebovať:
· 8 dozretých banánov
· 1 pohár (2 dcl) kokosového oleja
· 8 vajec (najlepšie v bio kvalite)
· 2 čajové lyžičky vanilky
· 3 čajové lyžičky škorice (najlepšie cejlónskej)
· 1 pohár (2 dcl) kokosovej múky
· 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva
· 1 pohár (2 dcl) kúskov tmavej čokolády (môžete pridať aj nejaké oriešky, ak chcete)
Príprava
Nahrejte rúru na 180˚C.
Vložte všetky suroviny do veľkej misky a miešajte ich až dokým nebudú všetky dobre skombinované.
Preneste cesto na 2 mierne namazané panvice.
Na namazanie panvíc je dobré použiť kokosový olej, ale kľudne môžete aj nejaký iný.
Pečte približne 45 až 60 minút, respektíve dovtedy, kým stred nebude dobre upečený a vrch zlatistý.
Banánovo-citrónový koláč so snehom
SUROVINY:
- 250 g špaldová hladká múka
- 120 g maslo
- 50 ml voda
- 1 PL cukor
- 1 ks vaječný žĺtok
- štipiek soľ
- 3 ks banán
- 350 ml voda
- 100 g sušený sójový nápoj Zajíc
- 3 ks citrón
- 40 g múka
- 100 g cukor
- 2 ks vaječný žĺtok
- 2 ks vajce
- 5 ks vaječný bielok
- 30 g cukor práškový
Najskôr si spracujeme z múky, žĺtka, masla, vody, cukru a štipky soli tuhé cesto. Cesto necháme uležať v chladničke asi hodinu. Z vody a sušeného sójového nápoja vyrobíme sójového mlieko, ktoré necháme v hrnci zovrieť (trochu mlieka oddelíme, pretože do neho zamiešame na konci múku). Do mlieka pridáme cukor a citrónovú kôru. Po zovretí vlejeme do mlieka múku zmiešanú s trochou mlieka, pridáme opatrne vajíčka a obe žĺtka. Uvaríme hustý krém, do ktorého až trochu vychladne, primiešame šťavu z 3 citrónov. Malý okrúhly plech s priemerom cca 21 cm vymažeme a vysypeme múkou. Cesto do neho natlačíme rukami alebo rozvaľkáme do tvaru kruhu a opatrne ho preložíme na plech tak, aby sme mali okraje vysoké cca 3 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po 10-tich minútach natrieme na cesto polovicu krému. Na krém poukladáme nahrubo (asi 1 cm) nakrájané banány a zakryjeme ich druhou polovicou krému. Koláč dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na 20 minút. Koláč vyberieme z rúry a prikryjeme ho vrstvou vyšľahaného snehu s cukrom. Dopekáme pri teplote 120 stupňov cca 30 minút, až bude mať sneh svetlohnedú farbu. Koláč necháme poriadne vychladnúť a podávame.
Banánový koláč
SUROVINY NA 25 PORCIÍ:
- 2 ks vajce
- 200 g práškový cukor
- 150 ml olej
- 4 ks zrelé banány
- 1 dl vlažná voda
- 300 mg polohrubá múka
- 1/2 ks kypriaci prášok do pečiva
- štipiek soľ
- posekané orechy a hrozienka
Banánovo – tvarohové muffiny
- 230 g tvarohu
- 2 banány
- 1 hrnček špaldovej múky
- 2 vajcia
- ¼ hrnčeka mlieka
- ¼ ČL soli
- 1 ČL škorice
- 1 ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL medu
- 4 malé kocky kvalitnej horkej čokolády
- košíčky na muffiny
Postup:
- V miske roztlačíme dva banány a zmiešame ich s tvarohom. Ak použijeme hrudkový, poriadne premiešame.
- Do zmesi pridáme múku a vajcia a zapracuejme. Pridáme mlieko, škoricu, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a med a zmiešame.
- Do košíčkov pridávame cca 1 PL zmesi (do poloplna) a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 25-30 minút.
- Po asi 5 minútach vytiahneme z rúry a posypeme muffiny nastrúhanou čokoládou a dáme naspäť do rúry. Pomocou špajdle skúšame, či už sú hotové.
Brownies s kokosom a banánom bez múky
Suroviny
Postup:
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Maslo vymiešame, pridáme vajcia, rozpučené banány, roztopenú čokoládu, a prášok do pečiva, všetko spolu dobre vymiešame.
Vznikne nám hladká hmota, do ktorej na záver vmiešame kokos.
Vymastenú formu som namiesto múky vysypala kokosom a následne som donej vliala čokoládovú hmotu. 5
Koláč pečieme pri teplote 180 st, cca 90 minút.
Banánovo-makový, bez múky
- 150 g mak mletý
- 2 ks banány
- 4 ks vajcia
- 2 PL med
- 2 PL prášok kakaový
- štipka soli
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Postup:
Žltka oddelíme od bielok.
Do bielkov pridáme štipku soli a vyšaháme na tuhý sneh.
Žltka vymiešame s medom, banánmi, kakaovým práškom a makom.
Sneh postupne po lyžičkách primiešavame do banánovo- makovej zmesi.
Ak sa cesto nelepí, rúru vypneme a koláčik ešte nejaký čas ponecháme vo vyhriatej rúre.
Povrch koláča môžeme dozdobiť horkou čokoládou. Podávame s kyslým ovocím.
Banánový dezert
Banán prekrojíme po dĺžke a položíme na tanier tak, aby banánové polky vytvorili na tanieri uzavretý kruh. Do neho dáme dve-tri lyžice zmrzliny, na zmrzlinu a sčasti aj na banány po okrajoch dáme šľahačku, polejeme ju medom a posypeme grankom. Je to síce kalorická bomba, ale o tejto dobrote sa vám bude aj snívať!