Banánový jedálníček

01.09.2015 20:40

Banány ako ovocie spolu s jabĺčkami sú najpopulárnejšie a najviac konzumovaným ovocím. Hlavným dôvodom je, že sa dajú konzumovať kdekoľvek a kedykoľvek. Veľmi dobre chutia deťom i dospelým, sú v originálnom obale, preto nie je problém mať banán alebo jabĺčko so sebou. 

Obsahujú:

  • značné množstvo vitamínu B, C, B1, B2, E, K
  • fosfáty
  • minerály draslík, horčík, železo
  • ovocné kyseliny
  • obidva druhy vlákniny – rozpustnú i nerozpustnú
  • serotonín – hormón šťastia
  • 1% proteínov
  • menej ako 0,5% tukov

Účinky banánu:

  • Podporuje imunitný systém, takže počas zimných, sychravých a chrípkových období sa odporúča. Lepšie jeden banán denne, ako byť potom týždeň chorý.
  • Má vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov, ale tieto sacharidy sa uvoľňujú do krvi postupne, takže sa vyhneme rýchlemu kolísaniu glykemického indexu takže chute na sladké sa neobjavia
  • Vďaka obsahu železa sú vhodné pri anémií a tiež počas menštruácie, podporuje krvotvorbu a uvoľňuje kŕče
  • Ľuďom trpiacim bolesťami brucha, zlým vyprázdňovaním je tiež nápomocný pre obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnú stolicu
  • Ďalšie výhody banánov sú, že zvyšujú koncentráciu, preto počas práce, školy či učenia určite zjedzte aspoň jeden banán
  • Vitamín B a tryptofán uvoľňujú v tele serotonín a znižujú nervozitu. Serotonín zabezpečuje našu dobrú náladu – pôsobí antidepresívne

A tu je zopár receptov na banánové pochúťky:

Banánový chlieb

Na výrobu  banánového chleba budete potrebovať:

·        8 dozretých banánov

·        1 pohár (2 dcl) kokosového oleja

·        8 vajec (najlepšie v bio kvalite)

·        2 čajové lyžičky vanilky

·        3 čajové lyžičky škorice (najlepšie cejlónskej)

·        1 pohár (2 dcl) kokosovej múky

·        2 čajové lyžičky sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva

·        1 pohár (2 dcl) kúskov tmavej čokolády (môžete pridať aj nejaké oriešky, ak chcete)

Príprava

Nahrejte rúru na 180˚C.

Vložte všetky suroviny do veľkej misky a miešajte ich až dokým nebudú všetky dobre skombinované.

Preneste cesto na 2 mierne namazané panvice.

Na namazanie panvíc je dobré použiť kokosový olej, ale kľudne môžete aj nejaký iný.

Pečte približne 45 až 60 minút, respektíve dovtedy, kým stred nebude dobre upečený a vrch zlatistý.

 

Banánovo-citrónový koláč so snehom

SUROVINY:

 

KREHKÉ CESTO:
  • 250 g špaldová hladká múka
  • 120 g maslo
  • 50 ml voda
  • 1 PL cukor
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • štipiek soľ
KRÉM:
  • 3 ks banán
  • 350 ml voda
  • 100 g sušený sójový nápoj Zajíc
  • 3 ks citrón
  • 40 g múka
  • 100 g cukor
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 2 ks vajce
SNEH:
  • 5 ks vaječný bielok
  • 30 g cukor práškový

Najskôr si spracujeme z múky, žĺtka, masla, vody, cukru a štipky soli tuhé cesto. Cesto necháme uležať v chladničke asi hodinu. Z vody a sušeného sójového nápoja vyrobíme sójového mlieko, ktoré necháme v hrnci zovrieť (trochu mlieka oddelíme, pretože do neho zamiešame na konci múku). Do mlieka pridáme cukor a citrónovú kôru. Po zovretí vlejeme do mlieka múku zmiešanú s trochou mlieka, pridáme opatrne vajíčka a obe žĺtka. Uvaríme hustý krém, do ktorého až trochu vychladne, primiešame šťavu z 3 citrónov. Malý okrúhly plech s priemerom cca 21 cm vymažeme a vysypeme múkou. Cesto do neho natlačíme rukami alebo rozvaľkáme do tvaru kruhu a opatrne ho preložíme na plech tak, aby sme mali okraje vysoké cca 3 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po 10-tich minútach natrieme na cesto polovicu krému. Na krém poukladáme nahrubo (asi 1 cm) nakrájané banány a zakryjeme ich druhou polovicou krému. Koláč dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na 20 minút. Koláč vyberieme z rúry a prikryjeme ho vrstvou vyšľahaného snehu s cukrom. Dopekáme pri teplote 120 stupňov cca 30 minút, až bude mať sneh svetlohnedú farbu. Koláč necháme poriadne vychladnúť a podávame. 

 

Banánový koláč

Ostali vám doma prezreté banány a neviete čo s nimi? Tak toto je perfektný recept na rýchly a neskutočne chutný koláčik, ktorý zachutí naozaj každému!
 

SUROVINY NA 25 PORCIÍ:

  • 2 ks vajce
  • 200 g práškový cukor
  • 150 ml olej
  • 4 ks zrelé banány
  • 1 dl vlažná voda
  • 300 mg polohrubá múka
  • 1/2 ks kypriaci prášok do pečiva
  • štipiek soľ
  • posekané orechy a hrozienka
Cukor vymiešame šľahačom spolu s olejom (alebo maslom), pridáme žĺtka, vyšľaháme. Banány rozmačkáme vidličkou spolu s 1 dcl vlažnej vody a varechou primiešame do zmesi (nemixujeme!). Takisto varechou primiešame múku s práškom do pečiva, štipku soli, nasekané orechy a hrozienka. Nakoniec vyšľaháme bielka do peny a jemne ich primiešame k banánovej zmesi. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný menší plech a pečieme približne 35-40 minút pri teplote 180 stupňov.
 

Banánovo – tvarohové muffiny

Potrebujeme (na 20 ks):
 
  • 230 g tvarohu
  • 2 banány
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 2 vajcia
  • ¼ hrnčeka mlieka
  • ¼ ČL soli
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL medu
  • 4 malé kocky kvalitnej horkej čokolády
  • košíčky na muffiny

Postup:

  1. V miske roztlačíme dva banány a zmiešame ich s tvarohom. Ak použijeme hrudkový, poriadne premiešame. 
  2. Do zmesi pridáme múku a vajcia a zapracuejme. Pridáme mlieko, škoricu, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a med a zmiešame.
  3. Do košíčkov pridávame cca 1 PL zmesi (do poloplna) a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 25-30 minút.
  4. Po asi 5 minútach vytiahneme z rúry a posypeme muffiny nastrúhanou čokoládou a dáme naspäť do rúry. Pomocou špajdle skúšame, či už sú hotové.

Brownies s kokosom a banánom bez múky

Suroviny

  •  200 g čokoláda horká
  •  150 g maslo
  •  5 PL kokos
  •  2 ks  banány 
  •  1/2 bal. prášok do pečiva
  •  2 ks vajcia

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. 

Maslo vymiešame, pridáme vajcia, rozpučené banány, roztopenú čokoládu, a prášok do pečiva, všetko spolu dobre vymiešame. 

Vznikne nám hladká hmota, do ktorej na záver vmiešame kokos. 

Vymastenú formu som namiesto múky vysypala kokosom a následne som donej vliala čokoládovú hmotu. 5

Koláč pečieme pri teplote 180 st, cca 90 minút.

 

Banánovo-makový, bez múky

Suroviny
  •  150 g mak mletý
  •  2 ks banány
  •  4 ks vajcia
  •  2 PL med
  •  2 PL prášok kakaový
  •  štipka soli
  •  1/2 balíčka prášku do pečiva

Postup:

Žltka oddelíme od bielok. 

Do bielkov pridáme štipku soli a vyšaháme na tuhý sneh. 

Žltka vymiešame s medom, banánmi, kakaovým práškom a makom. 

Sneh postupne po lyžičkách primiešavame do banánovo- makovej zmesi.

Do vymastenej a múkou vysypanej formy cca priemeru 25 cm vylejeme cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov približne hodinu- kontrolujeme či sa cesto nelepí.

Ak sa cesto nelepí, rúru vypneme a koláčik ešte nejaký čas ponecháme vo vyhriatej rúre.

Povrch koláča môžeme dozdobiť horkou čokoládou. Podávame s kyslým ovocím.

 

Banánový dezert

Na jednu porciu:
 

Banán prekrojíme po dĺžke a položíme na tanier tak, aby banánové polky vytvorili na tanieri uzavretý kruh. Do neho dáme dve-tri lyžice zmrzliny, na zmrzlinu a sčasti aj na banány po okrajoch dáme šľahačku, polejeme ju medom a posypeme grankom. Je to síce kalorická bomba, ale o tejto dobrote sa vám bude aj snívať!