Cesnak a jeho liečebné účinky

14.07.2016 14:19

V stredoveku bol cesnak liekom chudobných roľníkov, ktorí ho konzumovali vo veľkom množstve ako terapiu a na odvrátenie všetkého zla. V prípade krvácania, vredov a v tehotenstve sa neodporúča vo veľkých dávkach.

Štúdium robené na Berlinskej Univerzite dokazuje že cesnak má schopnosť vyčistiť steny ciev a tepien 2,5 krát viac ako HDL (dobrý cholesterol).

Cesnak obsahuje:

  • voda 61%, 
  • sacharidy 30,5%, 
  • bielkoviny 6,5%, 
  • tuky 0,3%, 
  • popol 1,2%, 
  • horčík, sodík, draslík, vápnik, fosfor, dusičnany, síra, železo, jód, meď, mangán, zinok, bróm, arzén, kremík 
  • ďalej vitaminy B1, B6, B12, C, D, H, 
  • hlavne antibiotikum.

Účinky cesnaku:

Cesnak čistí krv, je antiseptický, antiparasitický, protirakovinotvorný, hypontezívny, proti nikotínový, hypoglykémický, antireumatický, pôsobí proti hlístam, proti vredom v tráviacom trakte, pôsobi ako balzam, redukuje triglyceridy a cholesterol, odstraňuje únavu, je použiteľný aj pri bolestiach, pri artérioskleróznych ochoreniach, normalizuje tep srdca a zároveň zväčšuje aj rozsah samotného tepu srdca.

Účinný je aj pri astme, čiernom kašli, tuberkulóze, chrípke, prechladnutí, infekčných ochoreniach, vyrovnáva krvný tlak, rozpúšťa tuk a anorganický vápnik usadený v cievach.

Pri kombinácii s dreveným uhlím je učinný proti črevným kŕčom.

V malých dávkach je dobre znášaný a používa sa ako príchuť v južanských jedlách. Cesnak a sardela roztlačené v krémovej forme a konzumované s chlebom a jablčným vínom, sú dobrým afrodiziakom.

Tiosulfináty obsiahnuté v cesnaku majú antibiotický účinok. V súčasnosti dokonca prebieha polemika, že je účinnejší ako antibiotiká, pretože dokáže eliminovať aj tie druhy mikroorganizmov, proti ktorým žiadne antibiotiká nepôsobia. Aromatické strúčiky majú taktiež potenciál v liečbe rakoviny. Dokážu chrániť pečeň počas chemoterapie a potvrdili sa aj ich preventívne účinky.

Tí, ktorí jedia veľa cesnaku, nie sú ľahko napadnutí komármi. Na jeho insekticídny účinok poukazuje viacero autorov.

 

Krvný obeh vo forme

Pri pravidelnej konzumácii prospieva srdcu, znižuje krvný tlak, preventívne pôsobí proti kôrnateniu ciev a usádzaniu tukových čiastočiek v tepnách. Čistí krv, pretože povzbudzuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Znižuje jej zrážanlivosť a tým predchádza infarktu a mŕtvici. Zabezpečuje intenzívnejšie prekrvenie mozgu, čo zlepšuje pamäť a myslenie. Z jedálnička by cesnak nemali vylúčiť ani diabetici, lebo dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.

Bojovník proti starobe

Cesnak je aj účinným antioxidantom. Obsahuje dokonca viac antioxidačných látok ako vitamíny C a E. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré sa do tela dostávajú dýchaním a prispievajú k opotrebúvaniu organizmu. Takýmto spôsobom spomaľuje starnutie a predlžuje život.

Pri nádche či akné poslúži aj zvonku

Antivírusový efekt pochutiny vieme oceniť najmä v období prechladnutí a chrípok. Inhalácia čerstvo nasekaného cesnaku vám upchaté dutiny prečistí omnoho účinnejšie ako rôzne spreje z lekárne.Antibakteriálne pôsobenie je vhodným prostriedkom aj na boj s akné. Jediný čerstvý strúčik denne vie infekciu, ktorá ho spôsobuje, potlačiť či úplne zničiť.

Ako ho správne jesť?

Veľmi dôležité však je, akým spôsobom ho budete konzumovať. Tepelnou úpravou sa antibiotické pôsobenie znižuje, a teda by ste ho mali jesť najmä v čerstvej forme. Je vhodné ho nakrájať alebo roztlačiť a nechať chvíľočku odstáť. Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok by stenemali používať kovové nástroje (nahradiť ich môžete napríklad keramikou či plastom).

Radšej slovenský

Dovezený chemicky ošetrovaný cesnak sa domácemu zďaleka nevyrovná - účinok jedného strúčika domáceho cesnaku údajne obsahuje toľko prospešných látok ako celá hlavička toho z dovozu. Koniec koncov, rozdiel cítiť aj v chuti – čínskeho cesnaku na dosiahnutie požadovanej arómy musíte do jedla pridať podstatne viac ako slovenského či napríklad maďarského.

Dva strúčiky a dosť

Hoci má cesnak ohromné množstvo priaznivých účinkov, dva strúčiky denne sú viac než dosť(počas chrípkového obdobia maximálne štyri). Ak to s konzumáciou preženiete, vaše telo bude protestovať. Môže spôsobiť migrénu, bolesti šliach, svalov, pocit slabosti i dermatitídu. Vyhýbať by sa mu mali ľudia s citlivejším trávením, pacienti s vredovým ochorením a tehotné ženy.

Finty, ktorými sa cesnakového zápachu zbavíte

Základom je, aby ste si po zjedení cesnaku dobre vypláchli ústa čistou vodou. Následne vyskúšajte jednu z rád a zistite, čo na vás zaberá najviac:

prežujte zrnko kávy – prípadne vypite šálku kvalitnej zalievanej kávy (nie presso)

pohár mlieka – malo by byť čo najčerstvejšie, niektorým pomáha viac teplé, iným studené

petržlenová vňať – vložte si ju do úst v primeranom množstve, ale v celku a dobre rozžujte

čokoláda – horká, s čo najväčším podielom kakaa: nechajte si ju rozpustiť na jazyku, mala by mať podobný účinok ako káva

plátok citróna - aj keď to môže byť nepríjemné, zjedzte dužinu ako pomaranč.

 

 

Staroveký čínsky liek považovaný za skutočný elixír života

 

V roku 1971, v jednom tibetskom kláštore, našla expedícia UNESCO recept na starý čínsky liek.

Recept, pôvodne nájdený na starej hlinenej tabuli, bol preložený do mnohých svetových jazykov. Dohady hovoria, že prvý krát bol použitý už dvetisíc rokov pred Kristom.

Tento čínsky recept dokáže nasledujúce veci:

·        odstraňuje z tela toxíny

·        zlepšuje elasticitu ciev

·        chráni pred srdcovým infarktom

·        predchádza skleróze a dokonca i nádorom

·        zlepšuje zrak a lieči bolesti hlavy.

 

Liek musí byť pripravovaný a konzumovaný výhradne podľa receptu a kúra by sa mala opakovať len raz za 5 rokov.

Ak urobíte chybu pri dávkovaní alebo ak jednoducho nedodržiavate správnu dennú dávku, môžete rovno prestať s jeho užívaním. Disciplína je tu totiž nevyhnutná.

Liek ale prináša neuveriteľné výsledky a aj preto ho ľudia považujú za elixír mladosti.

 

Postup prípravy

Očistite 350 gramov cesnaku a dôkladne a jemne ho rozpučte. Pridajte 300 ml 96% alkoholu a nechajte túto zmes 10 dní odstáť v dobre uzavretej nádobe.

Potom tekutinu prelejte cez hrubú gázu a nechajte postáť ďalšie 2-3 dni.

Následne môžete podľa priloženej tabuľky začať liek užívať.

 

Tento staroveký čínsky liek by sa mal užívať po kvapkách, ktoré by mali byť najprv rozmiešané v 50 ml mlieka o izbovej teplote.

(Cesnak môže dráždiť žalúdok, mlieko naopak žalúdok ukľudňuje.)

Užívajte ho každý deň na raňajky, obed i večeru. Počas prvého dňa by ste mali liek užiť tak, ako to naznačuje tabuľka – iba 1 kvapku lieku ráno, 2 na obed a 3 večer.

Dodržujte postupnosť uvedenú v tabuľke a od 11. dňa by ste mali začať užívať 25 kvapiek s každým jedlom.

Pite tento liek až dovtedy, kým vám vydrží pripravené množstvo elixíru (zvyčajne to potrvá 2 až 3 mesiace).

Zdroj: This Chinese Remedy is Real Elixir Of Life

 

 

Zaujímavé poznatky o cesnaku poskytla pani Natália:

Cesnak má blahodárne účinky na naše zdravie. Práve preto sa mu nepovie nijak inak, len ako liek na všetko. Kedysi, keď ešte neexistovali lieky, si liečivé účinky cesnaku ľudia uvedomovali ďaleko viac. Bolo to prírodné antibiotikum, z ktorého sa robili rôzne tinktúry a kaše. Recepty starých materí dodnes poznajú liečivé účinky cesnaku s medom a citrónom. V prípade nízkeho, ale aj vysokého tlaku je cesnak prvou pomocou pri úprave tlaku. Zároveň dodáva úžasnú chuť aj do polievok či omáčok pri príprave receptov.

 

Liečivé účinky cesnaku

  1. Cesnak je preventívne i liečebne veľmi účinný proti ateroskleróze – usadzovaniu tukových čiastočiek v tepnách a strate ich pružnosti (kôrnatenie tepien). Zlepšuje stav mozgových tepien, prekrvenie mozgu, a tým aj proces myslenia a pamäti. Pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch.
  2. Upravuje krvný tlak – nízky zvyšuje a vysoký znižuje.
  3. Podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela – čistí krv. Stimuluje činnosť tráviacich orgánov, najmä žalúdka a čriev. Upravuje mikroflóru hrubého čreva, pôsobí proti cudzopasníkom, nafukovaniu a kŕčom.
  4. Pomáha rozpúšťať piesok v močových cestách a niektoré obličkové kamene.
  5. Má blahodarné účinky pri astme, tbc a infekčných chorobách horných dýchacích ciest. Podporuje obranyschopnosť proti vírusovým ochoreniam (podľa niektorých bádateľov aj proti rakovine).
  6. Cesnaková tinktúra čistí a zjasňuje hlas.
  7. Cesnak pôsobí ako prírodné antibiotikum pri všetkých zápalových procesoch, o čom svedčí aj nasledujúca správa v Chinese Medical Journal.
 
 

Nutričné látky a zloženie cesnaku

Cesnak obsahuje až 0,3 % glykozidovo viazanej silice a sírnu zlúčeninu aliín, hormóny, vitamíny, minerálne látky a látky inzulínového charakteru. Aliín (aminokyselina nachádzajúca sa v cesnaku) sa štiepi na protibaktériovo účinný alicín. Cesnak obsahuje veľa jódu, ďalej kyselinu kremičitú, sacharidy a malé množstvo bielkovín.

 

Ako odstrániť nepríjemný zápach cesnaku?

Nepríjemný cesnakový zápach z úst odstránime požutím kúska petržlenu alebo niekoľkými dúškami mlieka.

 

Cesnak ako liek

Čínski lekári v provincii Changža, ktorým chýbali finančné prostriedky i nákupné zdroje na antimykotikum amfotericín, sa vrátili k starej osvedčenej metóde – k cesnaku. Dávali pacientom s ťažkou infekčnou chorobou – streptokokovým zápalom mozgových plien – jesť cesnak a injikovali im cesnakovú šťavu. Zo 16 pacientov, ktorí takto dostávali cesnak, prežilo 11, takže počet vyliečených predstavoval 68 %. To nie je zlé. Dokonca veľmi dobré, ak uvážime, že táto infekcia postihuje miechu a mozog a dokonca ani niektoré silné antibiotiká nie sú schopné zdolať prekážku medzi krvou a mozgom, a preto nemôžu baktérie zlikvidovať.

To znamenalo, že cesnak, respektíve niektoré v ňom obsiahnuté látky, putovali krvou alebo miechovou tekutinou do mozgu a tam baktérie usmrtili. A na rozdiel od antibiotík vydávaných len na recept nemal cesnak nijaké škodlivé liečebné účinky.

Dr. Garagusi z Georgetownu v USA, ktorý si prečítal túto správu v Chinese Medical Journal, zbystril pozornosť a prebudila sa v ňom zvedavosť. Zahĺbil sa do odbornej lekárskej literatúry a zistil, že cesnak sa kedysi hojne používal pri liečbe tuberkulózy.

Kým neboli vynájdené antibiotiká, mal cesnak pri liečbe tuberkulózy dokonca prednostné postavenie. Na prelome storočia referoval šéflekár jednej veľkej tuberkulóznej stanice v Dubline o podivuhodných liečebných výsledkoch pri požívaní a inhalovaní cesnaku a natieraní hrudníka cesnakovou masťou. Približne v rovnakom čase porovnal jeden lekár 55 rôznych metód liečby tuberkulózy a konštatoval, že liečba na báze cesnaku je najlepšia.

Dr. Garagusi, ktorý sa dôkladne zaoberal dejinami medicíny, navyše vedel, že cesnak sa už odpradávna pokladal za magický všeliek. Pre starých Egypťanov bol posvätný. Plínius Starší, rímsky úradník a prírodopisec v 1. stor. n. I., odporúčal cesnak ako prostriedok proti 61 chorobám.

Dokonca Louis Pasteur r. 1858 kvapol šťavu z cesnaku do jednej Petriho misky a referoval o tom, že baktérie zmizli a boli usmrtené.

V priebehu rokov sa mnohí bádatelia zaoberali účinkom cesnaku na krv a dokázali, že znižuje krvný tlak a potláča tvorbu krvných zrazenín. Dr. Garagusi vedel aj to, že vedci z Univerzity Georga Washingtona na druhom konci mesta objavili v cesnaku chemické látky, ktoré „zrieďujú“ krv. V lekárskej odbornej literatúre sa zjavilo už veľa správ o antibiotickom účinku cesnaku, ktorý sa pripisuje predovšetkým alicínu, substancii, čo je pôvodom jeho zápachu.

V nedávnej dobe prebudený záujem prinútil bádateľov k pokusom na odhalenie mechanizmu liečebného účinku cesnaku. Mnohí z nich dúfajú, že účinné látky bude možné spracovať na farmaceutické medikamenty.

Napriek všetkému bol experiment v Georgetowne svojím spôsobom jedinečný. Dr. Garagusi sa zvlášť zaujíma o mykobaktérie. Pri tomto type baktérií ešte neboli v dostatočnej miere overené účinky cesnaku. Ktovie? Snáď budú na smrteľnú hrozbu cesnaku reagovať ináč. To, že cesnak ničí určitý druh baktérií, ešte zďaleka neznamená, že na iné pôsobí rovnako.

Garagusi a Delaha okrem toho vedeli, že nebezpečenstvo mykobaktérií sa stáva pre človeka čoraz hrozivejším. Tuberkulóza sa v Spojených štátoch rozmáha a postihuje často chorých trpiacich na aids. Ďalšiu oportúnnu (prispôsobivú) infekciu, ktorá hojne „kosí” obete aidsu, vyvoláva Mycobacterium avium, čo je pôvodca, ktorý sa predtým vyskytoval len u vtákov. Mykobaktériové infekcie sa v USA za posledných 5-6 rokov zdvojnásobili, ak nie strojnásobili. Nikto si to nevedel vysvetlil Ak bol cesnak skutočne taký účinný proti tomuto druhu baktérií, ako sa hovorilo v spomínanej čínskej správe, potom by sa určite vyplatilo zaoberať sa tým podrobnejšie. Dr. Garagusi chcel bezpodmienečne zistiť, ako budú tieto smrtiace baktérie reagovať v laboratóriu na bezprostredný kontakt s cesnakom.

Dr. Delaha olúpal desať hlávok cesnaku a strúčiky rozmixoval. Z cesnakovej kaše získal účinnú látku a po niekoľkých chemických operáciách bol cesnakový extrakt konečne hotový. Potom rozdelil 30 podskupín 17 rôznych druhov mykobaktérií do sterilných Petriho misiek a pridal do nich cesnakový extrakt rozličnej koncentrácie. (Okrem toho pripravil rovnaký počet Petriho misiek s baktériovými kultúrami, ktoré neboli vystavené pôsobeniu cesnaku.)

Vedci začali s pozorovaním. Kultúry bez cesnaku výborne prospievali, ale tie, na ktoré pôsobil cesnak, chradli, odumierali a nerozmnožovali sa. Cesnak v každej jednotlivej kultúre napáchal pustošivú škodu, i keď rôzneho rozsahu. Proti tuberkulóznym baktériám bol oveľa účinnejší ako proti Mycobacterium avium.

Tým sa potvrdila pravda všetkých liečiteľov v minulosti, ktorí používali proti tuberkulóze cesnak.

Modernej vede to však nestačí. O tom, že potraviny majú biologické účinky, vedci ako Dr. Garagusi vôbec nepochybujú. Otázka skôr znie: Ako vlastne fungujú a aký silný je ich účinok?

Akým spôsobom vykonal cesnak svoju smrtiacu úlohu? Čo sa stalo baktériovým bunkám, že nemohli ďalej rásť? Akým spôsobom alícín, táto silno páchnuca chemická látka, ktorá sa uvoľňuje pri roztláčaní cesnaku, usmrtil tieto baktérie? A čím cesnak zlikvidoval baktériové bunky v tele a mozgu Číňanov, ktorí trpeli meningitídou? Kiežby sa tieto otázky podarilo vedcom čoskoro objasniť!

Cesnak je trváca rastlina so 40 cm vysokou byľou do polovice listnatou, zakončenou kvetenstvom šupinatých kvetov. Medzi kvietkami sú rozmnožovacie cibuľky. Podzemná cibuľa sa skladá z podlhovastých pacibuliek (strúčikov), pokrytých obalom z belavých šupín.

Cesnak má pôvod v Oriente. Dnes je rozšírený po celom svete. Pestuje sa vo veľkom na Slovensku a na Morave. Užívanou časťou je cibuľa.